• Home
  • Piano service / Accordeon service

Pianoservice / accordeonservice

Ik ben letterlijk tussen de piano’s opgegroeid. Met hulp van mijn vader, die zelf pianostemmer was en een pianohandel runde, heb ik het vak geleerd. Vooral het stemmen van een piano vergt veel oefening en eist een getraind gehoor.

Nu, veertig jaar later, stem ik nog steeds piano’s en vleugels van particulieren, theaters, scholen en instellingen. Ook heb ik voor bekende pianisten als Nina Simone, Jan Vayne en Wibi Soerjadi de piano (vleugel) gestemd. Kleine reparaties aan de piano kan ik meestal ter plekke uitvoeren. Voor grotere reparaties en revisies verwijs ik u naar mijn broer die de pianohandel heeft overgenomen. Hier kunt u ook terecht voor verkoop van gebruikte piano’s, verhuur, vervoer, taxaties, en dergelijke. www.pianovangerven.nl

Sinds enige tijd kunt u ook bij mij terecht voor het stemmen en repareren van accordeons. Mijn liefde voor dit instrument is de laatste jaren gegroeid en ben me gaan verdiepen in het vak. Ik ben jarenlang in de leer geweest bij een oude vakman en heb inmiddels heel wat ervaring opgedaan. Ook doe ik in- en verkoop van accordeons.
handtekening

 

Onderhoudsadvies voor piano / vleugel

Pianostemmen

Een piano of vleugel, die grotendeels uit hout is vervaardigd, raakt ontstemd door temperatuur- en luchtvochtigheidswisselingen (zomer - winter / kachel aan – uit). Hoe kleiner de verschillen zijn, hoe beter. De beste, stabiele luchtvochtigheid is tussen de 50 en 70 procent. Een piano die niet bespeeld wordt, kan dus toch ontstemd raken. Door vervoer wordt een (goede) piano niet vals. Maar als men de piano in een andere ruimte zet, met een andere temperatuur of luchtvochtigheid, moet de piano eerst zo’n 3 tot 6 weken acclimatiseren (wennen); afhankelijk van hoe groot de verschillen zijn. Dus meteen stemmen na het vervoer heeft meestal geen zin.

Droog

’s Winters, als de verwarming brandt, is de luchtvochtigheid vaak erg laag. Met name hetelucht- vloer- en muurverwarming maken de lucht extra droog. Bij vorstperiodes wordt het alleen maar erger, omdat er meer gestookt wordt en het buiten ook droger is. De luchtvochtigheid kan dan dalen tot 25 á 40 procent. Het hout gaat dan (extra) krimpen.

Mogelijke gevolgen als de luchtvochtigheid (te lang) te droog is: piano raakt snel ontstemd (toonhoogte daalt),  zangbodem gaat scheuren, stempennen gaan loszitten, het mechaniek gaat tikken/rammelen (schroefjes gaan loszitten), aanslag verslechterd,...

Wat kunt u doen?

  • een haar- of digitale hygrometer aanschaffen, zodat u weet wanneer het te droog/vochtig is.
  • bakjes water onder in de piano zetten; om de 2 weken controleren en zonodig bijvullen.
  • bakjes water aan of op de verwarming hangen/zetten.
  • bij vloerverwarming; isolatie-folie onder de piano leggen.
  • een hydroceel-unit aanschaffen (geperforeerde watergevulde buis) die men in de piano hangt; m.n. geschikt voor een piano die regelmatig verplaatst moet worden. (horeca / instellingen e.d.)
  • een luchtbevochtiger aanschaffen; evt. met automatische aan/uit schakeling (vraag om advies i.v.m. verschillende types).
  • een Dampp-chaser aanschaffen; dit is een (kostbaar) systeem dat in de piano/vleugel wordt gebouwd en die de luchtvochtigheid in het instrument op peil houdt.
  • kamerplanten en een open keuken zorgen vaak ook voor wat extra vocht in de lucht.

Vochtig

’s Zomers, als de verwarming niet brandt, is de luchtvochtigheid vaak hoog; dit kan soms oplopen tot wel 80 procent. Het hout gaat dan uitzetten.

Mogelijke gevolgen als de luchtvochtigheid (te lang) te hoog is: piano raakt ontstemd, toetsen gaan vastzitten, toetsplaatjes gaan loszitten, het mechaniek/de aanslag wordt traag (asjes gaan vastzitten), snaren gaan roesten, …

Wat kunt u doen?

  • een haar- of digitale hygrometer aanschaffen, zodat u weet wanneer het te vochtig/droog is.
  • de evt. aanwezige bakjes water uit de piano halen (!)
  • een ontvochtiger aanschaffen.
  • een Dampp-chaser aanschaffen (zie Droog)
  • Let op: - vaak zijn oudere huizen, m.n. in de zomer, vochtig.
  •            - veel kamerplanten en een open keuken kunnen de lucht vochtig maken.

                     -aan bovenstaande teksten kunnen geen rechten worden ontleend-